У Всесвіті існує 8,8 млрд планет, схожих на Землю

З такою сенсаційною заявою виступили астрономи, які опрацьовують дані від телескопа "Кеплер".

Науковці з Каліфорнійського університету дійшли до висновку, що довкола кожної п'ятої зірки може обертатися планета, на якій теоретично можливе життя. Щоправда, йдеться не про всі світила, а лише про ті, які дуже схожі на Сонце.

Науковцям довелось проаналізувати тонни інформації, отримані від "Кеплера" за 4 роки. За допомогою спеціальної комп'ютерної програми TERRA, астрономи намагались з'ясувати, наскільки часто можна зустріти двійника Землі.

У результаті, дослідники зробили висновок, що 22% зірок сонячного типу мають супутник з аналогічною нашій Землі масою, розміром і температурою поверхні.

24tv.ua/home/showSingleNews.do?u_vsesviti_isnuye_mayzhe_9_milyardiv_kopiy_zemli__naukovtsi&objectId=383470

У NASA опублікували нові фотографії поверхні Марса

Унікальні фото зроблені за допомогою унікальної камери HiRISE, розташованої на борту багатофункціональної автоматичної міжпланетної станції Mars Reconnaissance Orbiter.

24tv.ua/home/showSingleNews.do?u_nasa_opublikuvali_novi_fotografiyi_poverhni_marsa&objectId=372608

Україна готується до запуску в космос свого першого мікросупутника

А в світі стартував Тиждень космосу. Україна зустрічає його новими розробками. Студенти та викладачі чотирьох університетів готують до запуску перший український мікросупутник. Вивести його на орбіту планують ракетоносієм – "Циклон-4". Важить це диво космічної техніки лише 7 кілограмів. Для порівняння: перший супутник, який СРСР вивів на орбіту рівно 56 років тому, був 80-кілограмовим. Сьогоднішню дату вважають днем початку космічної ери в історії людства.'

1tv.com.ua/uk/news/2013/10/04/46637

Космічний зонд Voyager-1 через 40 тисяч років сягне ще однієї зірки

Космічний зонд Voyager-1, який перетнув межі Сонячної системи, ймовірно, сягне ще однієї зірки через 40 тисяч років.


Утім, вчені не втрачають надії на те, що й тоді дані про планету Земля, які закладені у капсулу в космічному апараті, стануть неоціненною знахідкою для інших цивілізацій.

12 вересня, зазначимо, у NASA офіційно повідомили про те, що Voyager-1 став першим в історії людства космічним апаратом, який вийшов у міжзоряний простір. Зонд, запущений 36 років тому, нині знаходиться на відстані 19 мільярдів кілометрів від Сонця.

24tv.ua/home/showSingleNews.do?kosmichniy_zond_voyage1_cherez_40_tisyach_rokiv_syagne_shhe_odniyeyi_zirki&objectId=367412

Американська приватна компанія SpaceX успішно здійснила перший пуск модифікованої ракети Falcon 9 v.1.1 з шістьма супутниками.

Пуск був зроблений з військової бази Вандерберг у Каліфорнії. Falcon вивів на орбіту канадський метеорологічний супутник Cassiope масою 500 кілограмів, три міні-супутники Popacs, супутник Dande, а також наносупутник Snaps, створений в Стенфордському університеті. Потужність двигунів оновленої ракети-носія, за даними SpaceX, на 60% вища, ніж у попередньої моделі. Її висота становить 69,2 метра, її вага - 480 тонн.

На супутнику Cassiope встановлені дві камери, які фіксуватимуть процеси, що відбуваються у верхніх шарах атмосфери, в тому числі Північне полярне сяйво. Передбачається, що супутник буде обертатися навколо Землі по еліптичній орбіті з параметрами: висота апогею - 1 500 км, висота перигею над Арктикою - 324 км.
 

tsn.ua/nauka_it/spacex-zapustila-v-kosmos-prosunutu-raketu-z-shistma-suputnikami-313475.html

Найновіший європейський космічний апарат було підготовлено для випробувального запуску при узбережжі Сардинії

Говорить Джорджо Туміно – керівник проекту IXV:
“Це експериментальний апарат, і ми тут здійснюємо усілякі експерименти.”

Цей експеримент власне випробує цей пристрій на повну.

Говорить Роберто Анджеліні – координатор проекту:
“Одним з найскладніших завдань у космічній галузі є повернення до земної атмосфери.”

За кожним кроком космічного апарату буде пильно простежено і проаналізовано дані.

Джорджо Туміно – керівник проекту IXV:
“Випробування, що ми їх нині здійснюємо, є надзвичайно важливими для забезпечення міцності конструкції, яка б витримала останні фази місії.”

Місії, яка завершиться приводненням на морі.

Роберто Анджеліні – координатор проекту:
“І саме цього ніколи раніше не здійснювалося у Європі. Отож ми приймаємо доволі серйозний виклик.”

На світанку вже все готове у цьому маленькому порті неподалік військової бази на Сардинії.

На борті судна італійські військові та група космічних інженерів.

Буде здійснено випробування нового космічного апарату, відомого як IXV – або ж Перехідний Експериментальний Апарат.

Сьогодні його скинуть до Середземного моря.

Джорджо Туміно:
“Отже ми вже готові, погодні умови виглядають ідеальними сьогодні, відтак ми налаштовані на здійснення випробування цього ранку. Планується вийти у море і переконатися, що у зоні запуску не буде якихось випадкових людей, або ж плавзасобів. Таким чином ми підготуємо сектор запуску, а вже потім запустимо гелікоптер, що підбиратиме прототип, пролітаючи над морем, досягне певної точки на висоті 3 тисячі метрів, а вже потім скине апарат для випробування.”

Джорджо Туміно:
“Таким чином ми перекриваємо доступ рибалок та човнів з півночі, і такий самий човен, як оцей, робитиме те саме з півдня. Отож все ідеальним чином готове для випробування вже десь за півгодини.”

Неподалік апарат IXV вже готується до випробування.

У проекті цього прототипу задіяно багато амбіцій, бо ж він репрезентує нову сторінку розробки технологій Європейською космічною аґенцією.

За цим проектом стоїть ідея отримати доступний за ціною, невеличкий літальний апарат, який міг би виходити на навколоземну орбіту, і приземлятися у запланованій зоні на Землі.

Сьогодні це лише перший крок на шляху розвитку. 2014 року апарат IXV буде запущено у відкритий космос, а потім повернуто на Землю.

Джорджо Туміно:
“Американці, росіяни, китайці мають всі ці можливості для повернення з орбіти, і ми вважаємо цей момент надзвичайно важливим для Європи для підтримки і розвитку цих технологій.”

Апарат IXV не розрахований на жодних пасажирів, проте він містить у собі надзвичайно цінний науковий вантаж.

ua.euronews.com/2013/08/25/splashdown-the-re-entry-test/

  • Вчені Європейської космічної агенції завершили створення унікальної мапи залишкового мікрохвильового випромінення Всесвіту

Йоргос Ефстахіу, професор астрофізики Кембріджського університету:

“Сама думка, що ми можемо експериментально зрозуміти, що сталося під час Великого вибуху, просто захоплює мене. Ідея супутника “Планк” полягає в тому, щоб створити унікальну мапу залишків випромінення, що утворилося під час Великого вибуху”.

Космічне мікрохвильове випромінення або реліктове випромінення утворилося одразу після Великого вибуху, коли енергія перетворювалася на матерію. Його вивчення багато розкаже про структуру раннього всесвіту.

Жан Таубер, член команди супутника “Планк”:

“Жовтогарячі точки та блакитні точки показують більшу щільність, та меншу щільність матерії у той час. Пізніше вони будуть розвиватися. Вони стануть ще більш щільними або ще менш щільними. Вони перетворяться на системи, які ми спостерігаємо сьогодні: народяться зірки, зірки зберуться у галактики, галактики утворять скупчення галактик”.

Експеримент, що розпочався у 2009 році, дав вченим багато нової інформації для роздумів та досліджень.

Жан Таубер, член команди супутника “Планк”:

“Виявилося, що ця мапа, більша частина цієї мапи чудово вписується у наші моделі. Водночас, ми бачимо певні дивні речі. Це вже цікавіше, бо дещо не збігається із нашим розумінням процесів. Якщо у двох словах, у деяких місцях карти ми зустрічаємо те, чого ми не очікували побачити”.

Високоточні прилади “Планка” – це невичерпне джерело інформації для космології. І робота після створення мапи залишкового випромінення тільки розпочинається.

ua.euronews.com/2013/03/21/planck-maps-the-dawn-of-time/
  • Бактерії на Марсі

Вченими виявлені у високих широтах Арктики бактерії, які виживають при досить низьких температурах.

Були знайдені бактерії Planococcus halocryophilus OR 1. Дані організми мають здатність розмножуватися при дуже низькій температурі, близько мінус 15° за Цельсієм.

Дослідник Уайт зі своїми колегами вивчає геном бактерій. В результаті ретельно проведених вченими досліджень було зроблено припущення, що вищеназвані бактерії можуть витримувати холод за рахунок великої кількості пристосованих до низьких температур білків.

Також бактерія має ряд сполук, які виконують функцію молекулярного антифризу.

Цю бактерію вже назвали чемпіоном, який може переживати низькі температури, на його прикладі можна будувати прогнози, що говорять про те, що бактерія може виживати так само, зокрема - на Марсі.
Поганою новиною для даних бактерій може бути те, що вони загинуть при глобальному потеплінні, під час танення вічних льодів.

Вчені, вивчаючи реальний космос, вже виявили деякі ознаки існування подібних бактерій під поверхнею Марса, де вони захищені від ультрафіолету. До цієї думки вчених підштовхнули дані про надзвичайно високий вміст метану у хмарах, близьких до Марса.

  • Вчені вперше отримали дані про існування на Марсі бактерій

На думку фахівців, вони знаходяться під поверхнею Червоної планети, де захищені від холоду і ультрафіолетового випромінювання.

Найважливішою ознакою їхньої присутності стали дані про високий вміст метану в хмарному покриві Марса. Метан є одним з найважливіших продуктів життєдіяльності бактерій. Вчені припускають, що мікроорганізми, що належать до класу метаногенів, мешкають у шарах вічної мерзлоти.

Існує також версія, що під шарами льоду можуть розташовуватися великі пустоти. Вони заповнені водою - ідеальним середовищем для розмноження мікроорганізмів, що виділяють тонни метану. "Метан може бути продуктом життєдіяльності мікроорганізмів. Не виключено також, що метан є їжею для мікробів. У кожному разі, це найважливіші дані. Можливо, в наших руках доказ життя на Марсі", заявила Ліза Пратт, вчений з університету Індіани.

  • Марсохід "Фенікс" узяв першу пробу ґрунту Червоної планети

Американський марсохід "Фенікс" узяв першу пробу ґрунту Червоної планети. Раніше він зібрав ківш пилу і каменів з поверхні Марса за допомогою 2-метрової механічної "руки". Така інформація опублікована на інтернет-сайті Національного управління по аеронавтиці і дослідженню космічного простору США (NASA). Апарат передав на Землю фотографію, на якій видно, що майже 100 грамів марсіанського грунту в ковші готові до завантаження в аналізатор. Цей прилад проводитиме нагрів зразків до 1000 градусів Цельсія в мініатюрній печі, що дозволить проаналізувати хімічний склад отриманих газів. Учені сподіваються, що їм вдасться отримати кількісні показники води, що міститься в марсіанському грунті, а також визначити, чи може в такому середовищі зароджуватися примітивна форма життя. Так, особлива увага буде приділена виявленню слідів вуглецю, водню, кисню і азоту. Хімічний аналіз зразків, як очікується, займе декілька днів. Нагадаємо, 26 травня "Фенікс" зістикувався з поверхнею Марса. Політ космічного апарату "Фенікс" до Червоної планети тривав 10 місяців. Протягом 90 днів - саме стільки продовжиться марсіанська місія - апарат повинен провести дослідження, які допомогли б відповісти на найважливіше питання: чи є життя на Марсі? Тим часом робота марсохіда вже на другий день місії була перервана з технічних причинах. 28 травня виникли проблеми з одним з двох орбітальних космічних апаратів, що ретранслює команди із Землі. В результаті зв'язок з "Феніксом" був загублений. На другий день свого перебування на Марсі "Фенікс" повинен був відкрити замок, який фіксує механічну "руку", проте зробити це вдалося лише 31 травня ц.р. 2 червня марсохід вперше торкнувся "рукою" поверхні Червоної планети.

  • Марсохід NASA "Фенікс" побачив на Марсі падаючий сніг

 Американський апарат "Фенікс" вивчив склад хмар, які висять над тим місцем, де він приземлився 25 травня цього року, і виявив крижані кристали, які падають з марсіанського неба. Кристали не досягають поверхні планети. Вчені припускають, що вони випаровуються.

За словами Джима Уайтвея з Йоркського університету в Торонто, експерти мають намір ретельно вивчити питання про те, чи досягає сніг поверхні Марса. "Це дуже важливий чинник у гідрологічному циклі Марса, в рамках якого відбувається обмін води між поверхнею і атмосферою", - говорить Уайтвей, інформує BBC.

"Фенікс" знаходиться в північних районах Марса. На його борту є різні інструменти, які дозволяють йому вивчати хімічний склад ґрунту і навколишнє середовище в марсіанській "Арктиці". Метеорологічні прилади "Фенікса" ведуть постійне спостереження за температурою, тиском, а також швидкістю і напрямом вітру.

На цьому тижні американське аерокосмічне агентство НАСА повідомило, що "Фенікс" знайшов у ґрунті Марса карбонат кальцію, який на Землі є основним компонентом вапняного каменя. Крім того, "Фенікс" зафіксував наявність частинок, які, швидше за все, свідчать про те, що в цьому районі Марса є глина.

Вапняний камінь і глина утворюються тільки за наявності води. Науковці припускають, що на тому місці, де знаходиться "Фенікс", колись була стояча вода.

А в серпні "Фенікс" отримав дані, які свідчать про те, що в ґрунті червоної планети може міститися токсична речовина - перхлорат.

Раніше планувалося, що "Фенікс" працюватиме на Марсі лише 90 марсіанських днів, проте тепер фахівці НАСА хочуть, щоб апарат функціонував якомога довше.

Експерти прогнозують, що "Фенікс" замовкне в кінці листопада або на початку грудня. Марсіанські ночі стають довшими, а дні - коротшими, тому сонячні батареї "Фенікса" збирають енергії все менше і менше. Крім того, на батареях утворюється шар із замерзлої вуглекислоти, який також перешкоджає отриманню сонячної енергії.

  • Телескоп "Хаббл" відкрив новий супутник Нептуна

Нове небесне тіло стало 14-м з відомих супутників цього газового гіганта. Космічному об'єкту дали індекс S/2004 N 1.

Супутник, діаметр якого становить 20 км, є найменшим з місяців Нептуна. Один оберт навколо планети він здійснює за 23 години.

Американський астроном Марк Шовальтер розпізнав раніше невідомий супутник на знімках сегментів кілець Нептуна, отриманих з телескопа "Хаббл".

Він був помітний у вигляді крихітної білої цятки, яка простежувалась на понад 150 фотографіях, отриманих з 2004 по 2009 роки.

Як повідомляє НАСА, супутник приблизно у 100 млн разів тьмяніший за найбільш тьмяну зірку, яку видно в небі неозброєним оком.

Він такий малий, що космічний апарат "Вояджер", що 1989 року пролітав на близькій відстані від Нептуна і досліджував супутники й кільця планети, не помітив це тіло.

"Супутники й кільця рухаються по орбіті дуже швидко, і ми мусили знайти спосіб стеження за їхнім рухом, щоб виявити деталі системи. Так само спортивні фотографи відстежують спортсменів, які біжать - спортсмен лишається у фокусі, але фон розмивається", - розповів Марк Шовальтер.

  • У мережу виклали панораму Марса в 1 гігапіксель:

mars.nasa.gov/multimedia/interactives/billionpixel/index.cfm?image=PIA16919&view=pano

  • 19 фахівців американського космічного агентства NASA підготували 154-сторінкову доповідь про новий марсоході, який планується відправити на Марс в 2020 році.

Новий марсохід буде своєрідним "спадкоємцем" марсохода Curiosity, який зараз працює на поверхні Червоної планети. Однак головне завдання ровера відрізняється від завдання Curiosity: марсохід повинен зібрати зразки марсіанського грунту і зберегти їх для подальшого відправлення на Землю.

"Ми хочемо зробити так, щоб зразки гірських порід відбиралися, а потім поміщалися в спеціальні контейнери, де зберігалися б до подальшого повернення на Землю. Використовуючи обладнання, яке є в лабораторіях на Землі ми б змогли досягти великих результатів у нашому дослідженні", - сказав Джим Белл, планетолог з університету Арізони (США).

Поки що у марсохода немає офіційної назви, проте відомо, що він буде схожий на Curiosity. Як вважають вчені, використання технологій Curiosity зведе витрати місії до мінімуму. На відміну від попереднього, на новому марсоході стоятиме менш потужне обладнання. Також, швидше за все, система посадки на Марс нового ровера буде ідентична системі у Curiosity, так що інженерам знову доведеться пережити "7 хвилин страху".

"Спочатку, концепція місії не припускала, що на Марсі коли-небудь існувало життя. Однак, враховуючи останні дані Curiosity, існування життя в минулому можливо, і зараз ми повинні почати важкі пошуки ознак цього життя", - сказав Джек Мастард, професор геологічних наук в Університеті Брауна (США).

Згідно з проектом, марсохід збере більше 30 зразків порід. Що стосується повернення додому, то фахівці NASA не мають чіткого уявлення про даному етапі місії. Згідно з першими підрахунками вартість місії складе приблизно 1,5 млрд. доларів, що на 1 млрд. дешевше, ніж місія марсохода Curiosity.

  • Французькі вчені змогли змоделювати кліматичні зони, які можливо присутні на Глізе 581

Французькі вчені змогли змоделювати кліматичні зони, які можливо присутні на Глізе 581. Судячи з висновків астрономів, нова планета цілком може бути придатна для життя, так як вода на ній, як і на Землі знаходиться в рідкому стані і циркулює в атмосфері планети.
При цьому, вчені зовсім не впевнені, що планета є копією Землі. Є й деякі моменти, які значно відрізняють її.