Марсохід Curiosity виявив воду у взятих на Марсі зразках грунту, повідомили вчені

Аналізатор зразків Sample Analysis at Mars (SAM), що знаходиться всередині марсохода і призначений для аналізу взятих ним проб марсіанського грунту, виявив, що кілька відсотків від його загальної маси складає вода. "Це перший твердий зразок грунту, взятий Curiosity, і в ньому відразу ж виявлена ​​вода! Приблизно в 2% грунту на поверхні Марса міститься вода. І це досить великі ресурси, які було б цікаво вивчити з наукової точки зору", - заявила один з керівників даного дослідження - Лорі Лешін з Політехнічного інституту Ренсселера. Дане відкриття говорить про те, що якби люди вирушили на Марс, то не зазнали б ніяких труднощів з видобутком води: для цього треба було б всього лише зачерпнути трохи марсіанського грунту і нагріти його. При нагріванні проби грунту до 835° C вдалося зафіксувати, що в ній також міститься вуглекислий газ (CO2), кисень (O2) і сірка. Потім були вивчені ізотопи вуглецю і кисню: вчені встановили, що вони абсолютно ідентичні тим, що були раніше виявлені в атмосфері планети, що говорить про її тісну взаємодію з грунтом. Крім того, після нагрівання у зразку були виявлені сполуки, що містять хлор і кисень: хлорати або прехлорати, які раніше були виявлені не в кратері Гейла, а тільки в високоширотних районах на півночі і на півдні Марса. Ця інформація є свідченням на користь їх широкого розповсюдження по всій планеті. З'ясувати все це вдалося, провівши аналіз тільки першого з узятих марсоходом зразків марсіанського грунту. На думку дослідників, подальша місія Curiosity на Марсі допоможе ще більше уточнити суть процесів, що відбуваються на планеті, а також з'ясувати які речовини на ній є.

www.unian.ua/news/597140-curiosity-viyaviv-vodu-v-grunti-marsa.html

Апарат Curiosity, що працює тепер на поверхні Марса, вперше з моменту посадки перемкнув свою навігаційну систему в автономний режим. Як кажуть у NASA, тепер марсохід буде сам вирішувати, як і куди йому їхати найбезпечнішим способом.

При цьому марсохід буде далі рухатися до своєї кінцевої мети - гори Еоліда, що є центральним піком Кратера Гейла. Тут Curiosity буде вивчати геологічні шари Марса, намагаючись почерпнути якісь нові дані про марсіанське минуле.

Система автономної навігації Autonav буде сама аналізувати зображення, одержувані з камер, щоб виявити найбільш безпечний і зручний шлях поїздки по поверхні планети. У NASA зазначають, що спершу марсоходи так чи інакше покладалися на операторів-людей у прокладанні маршруту.

У Лабораторії реактивного руху NASA в Каліфорнії кажуть, що Curiosity вже зробив кілька тестових знімків і обробив їх системою Autonav, виявивши найбільш оптимальний шлях поїздки.

Нагадаємо, що Curiosity працює на Червоній планеті вже 376 марсіанських днів, в день він проїжджає приблизно по 40-45 метрів. Минулого тижня фахівці NASA тестували систему, коли апарат приблизно чверть добового шляху їхав по Марсу самостійно.

www.newsru.ua/world/02sep2013/autonav.html

  • Американський марсохід Curiosity передав на Землю нове фото Марсу, поверхню якої він досліджує уже рік

"Якби ми не знали, що йдеться про Марс, то дивлячись на фотографію, могли б подумати, що на ній зображена якась розмита вулиця на Землі", - описують отриману фотографію ентузіасти.

tsn.ua/nauka_it/curiosity-nadislav-svizhe-foto-na-yakomu-mars-duzhe-shozhiy-na-zemlyu-301571.html

  • Атмосфера на Марсі була, але її знищила катастрофа

Нові дані, отримані за допомогою марсохода Curiosity, свідчать про те, що на Червоній Планте колись була своя атмосфера. Але приблизно мільярд років тому вона була знищена різким і дуже сильним підвищенням температури, викликаним, на думку вчених, вулканічними виверженнями або космічним зіткненням.

Команді фахівців, що працюють з даними марсохода Curiosity, вдалося довести, що в далекому минулому Марс був придатний для життя. До такого висновку вчені прийшли, провівши ізотопний аналіз зразків газу, зібраних на планеті. За словами співробітника Корнельського університету Стіва Сквайерса, житель Землі цілком міг би пити воду з Червоної планети. Він стверджує, що 4 млрд років тому Марс не сильно відрізнявся від нашої планети - його атмосфера була набагато щільніше, а поверхня тепліше і вологіше, ніж зараз.

  • Марс у минулому міг бути схожим на Землю

Марс у минулому міг бути схожим на Землю. Марс в минулому цілком міг бути придатний для життя. Дослідження його атмосфери показують, що приблизно 4 млрд років тому він практично нічим не відрізнявся від Землі з точки зору ймовірності існування на ньому життя. До таких висновків експерти NASA прийшли після того, як детально вивчили дані, одержувані за допомогою Curiosity.

Колись Марс міг бути теплою і вологою планетою, атмосфера якого відрізнялася необхідною для життя щільністю. Повітря Марса складалося з діоксиду вуглецю, кисню, чадного газу, аргону та азоту. Звичайно, стверджувати зі стовідсотковою впевненістю, що на Червоній планеті тоді існувало життя - не можна. Але умови для цього швидше за все були.

Однак навряд чи можна повернути ці процеси назад - Марс продовжує втрачати залишки своєї атмосфери.